Prostie la persoana întâi

Apropiaţilor le-am spus asta în particular, acum o declar şi public, probabil o voi repeta tâmp – sunt săracă în idei şi persistentă în ele, se ştie – până la finalul vieţii: Dumnezeu iubeşte toţi oamenii, dar îşi manifestă grija cu precădere faţă de sfinţi şi de proşti.

Ieri seară am fost programată la ecografie, ştiam că trebuie să fiu acolo la 19 şi 20 trecute fix. Am pornit precaută cu 40 de minute înainte de momentul înfăţişării şi am pierdut – voi părea o mitomană crasă – nu mai puţin de trei troleibuze. Primul a trecut pe lângă mine când eram în drum spre staţie, pe al doilea am apucat doar să-l văd oprind (când eram deja ajunsă), nici vorbă să urc întrucât nu-mi luasem bilet, iar pe cel din urmă… ei bine, îmi lipsea o monedă de 10 pentru a putea obţine o călătorie şi l-am rugat pe un băiat ce-şi plimba câinele pe acolo să-mi dea una în schimbul a doua de 5 bani (aparatul nu funcţionează cu respectivele). Cert este că introduceam de nebună banii la loc – mi-i returnase între timp, până făcusem eu rost de ce-mi lipsea –, că a mai trecut un troleibuz. Privesc ceasul, se făcuse fix. Bon, asta e. Cinci minute întârziere n-or fi aşa mare bai.

Ajung pe strada cu pricina şi încurc spitalele, mă duc la cel de peste drum. Pierd şi acolo vreme plimbându-mă pe secţii unde nu aveam ce căuta, când, epuizată de demers şi aproape de a renunţa la toată programarea, îl întreb pe portar.

Domnişoară, aici e Clinicilor 2-4. Pe bilet scrie 1-3.

Aha, mulţumesc.

Merg vis-à-vis, mă uit descumpănită la curtea mare, plină de clădiri. Unde să caut? Medicul care-mi dăduse biletul de trimitere mi-a lăsat şi numărul lui de telefon, să-l sun dacă nu mă descurc. Dar cum să-l deranjez eu pe om în timpul lui liber pentru că sunt eu tembelă şi nu pot găsi o adresă? Mai ales că întârziasem deja considerabil…

O întreb pe prima asistentă pe care o zăresc în curte, o fată de vârsta mea. Nu ştie. În nici două secunde, mai apare una, care se oferă să mă ajute. Mă poartă la etaj, nu ştie nimeni cine e doamna doctor trecută pe bilet, într-un final mă fugăresc la radiologie. Spun fugăresc pentru că cea de a doua asistentă, scuzându-se de două ori, efectiv grăbise pasul. Ora? 19:44. Mişto, hai c-am nimerit-o.

Ieşim din lift, ajungem unde trebuie, asistenta de acolo se uită la bilet.

Doamna doctor tocmai a plecat. 

Iar mie îmi picase faţa. N-am avut răgaz să dezvolt un gând, că femeia blondă cu care dădusem nas în nas când să ieşim din lift se apropie de noi: Mă scuzaţi, când aveaţi programarea? Ştiţi cât e acum?

Îmi venea să bag capul în ciment şi să nu-l mai scot. M-am scuzat. A zâmbit amabil şi, cred eu, sincer, a cerut cheia cabinetului şi mi-a cerut să o urmez. Mi-a făcut ecografia, deşi era pe picior de plecare, da? Putea oricând să pretindă că nu a auzit că pe ea o căutam (asistenta de pe secţie nu o strigase). Şi-a făcut treaba exemplar, nu m-a lăsat să îmi cer scuze şi a doua oară – nu sunt deloc o privelişte agreabilă când fac asta, am mutra de copil certat care nu ştie cum s-o dreagă – şi nici bani pentru ecografie nu a cerut. M-am mirat, pentru că biletul de trimitere cu care venisem era unul simplu, iar programarea a fost făcută cu câteva ore înainte, în cursul dimineţii.
Ca să fie seara completă, m-am rătăcit şi de două ori până să ajung în stradă. Dar nu asta e important, ci felul în care şi lucrurile cele mai banale se aşează atunci când există bunăvoinţă. Eu nu merit tot ajutorul pe care-l primesc, însă el tot vine, pentru că Dumnezeu e milostiv cu ăştia mai fraieri. Şi tot El e cel care lucrează prin oameni.

Asistenta voluntară se numea Wagner, atât am apucat să prind de pe ecusonul ei, iar doamna medic, Manuela Lenghel.

3 gânduri despre “Prostie la persoana întâi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s